Gestalttherapie

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van het bewustzijn van iemands eigen gedachten, gevoelens en gedragingen, en hoe deze drie met elkaar in verband staan. Het doel van gestalttherapie is om iemand te helpen de belemmeringen in hun leven te begrijpen en te overwinnen, en om meer inzicht te krijgen in hun eigen persoonlijkheid en relaties.

Gestalttherapie is gebaseerd op het idee dat mensen een sterke neiging hebben om hun gevoelens en emoties te onderdrukken, wat kan leiden tot psychologische problemen. De therapeut moedigt de patiënt aan om zich bewust te worden van deze onderdrukte gevoelens en emoties, en om deze te uiten en te onderzoeken. Dit kan gedaan worden door middel van gesprekken, lichaamswerk, creatieve expressie en andere technieken.

Een belangrijk kenmerk van gestalttherapie is de nadruk op het “hier en nu”. De therapeut moedigt de patiënt aan om zich te concentreren op wat er op dat moment gebeurt in hun leven en om zich bewust te zijn van hun eigen reacties en gedachten. Door zich bewust te worden van deze reacties en gedachten, kan de patiënt nieuwe manieren ontdekken om met situaties om te gaan en oude patronen te doorbreken.

Gestalttherapie kan effectief zijn bij een breed scala aan psychologische problemen, waaronder angst, depressie, trauma, relatieproblemen en verslaving. Het kan zowel individueel als in groepstherapie worden toegepast en wordt vaak beschouwd als een holistische en persoonlijk gerichte benadering van psychotherapie.

GEÏNTERESSEERD IN RIJLESSEN BIJ EIGENWEG?