Aanbod

Hieronder vind je de verschillende hulpvormen van Praktijk Gevoelsrichting:

Therapie

Soms loopt je leven niet zoals je graag zou willen maar weet je ook niet goed wat je dan anders zou willen. Je blijft in cirkeltjes ronddraaien en voelt je niet echt gelukkig maar je hebt ook het gevoel dat er altijd mensen zijn die meer tegenslag hebben en wil daarom zelf niet klagen.

De telkens terugkerende gevoelens van ontevredenheid of verdriet kunnen je het gevoel geven dat er iets mis is met je en dat je anders bent dan andere mensen, dit kan je een eenzaam gevoel geven. Je bent hierin echter niet de enige en ik kan je uitleggen dat veel mensen hier last van hebben. Ook al zijn we allemaal anders, iedereen heeft dezelfde basisbehoeften onafhankelijk van ras, gender, leeftijd etc.

Deze basisbehoeften zijn niet altijd in voldoende mate beschikbaar en van daaruit ontstaan bijvoorbeeld gevoelens van gemis en verdriet. Dat dit voor ieder mens geldt betekent dat je dus helemaal niet anders bent. Dit besef kan een opluchting zijn en is een goed begin om te gaan ontdekken wat je anders zou willen in jouw leven en hoe dit te bereiken.

Als het jou zelf niet lukt om weer in balans te komen ontwikkelen zich vaak spanningen en lichamelijke klachten. Jouw relatie kan erdoor beïnvloedt worden waardoor er nog meer spanningen ontstaan.

Psychosociale therapie is een mooie manier om verandering aan te brengen. Samen werken we naar een verandering toe waardoor jouw behoeften beter in balans komen. Ik bied jou een luisterend oor zodat je jouw verhaal kan vertellen en ik help je om te ontdekken wat er ontbreekt of wat er juist te veel is in jouw leven. Jij houdt de regie en ik volg je op jouw tempo.

Om goed samen te kunnen werken is het belangrijk dat er een klik is tussen jou als cliënt en mij als therapeut. Van daaruit werken we in een vertrouwelijke open sfeer aan inzicht en verandering.

Brainspotting

Kom je telkens weer in een zelfde situatie terecht hoe je ook je best doet om dit patroon te veranderen? Je hebt je zo goed voorgenomen om niet meer zo heftig te reageren en toch overkomt het je weer!

Brainspotting gebruikt het natuurlijke vermogen van ons brein om zichzelf te scannen op de bron van spanningen en trauma’s in ons lichaam. Het is een laagdrempelige methode waarmee deze spanningen en trauma’s geactiveerd, gelokaliseerd en verwerkt worden.

Brainspotting werkt diep in bewuste en onbewuste hersengebieden waardoor het ook voor mensen die moeite hebben om erover te praten geschikt is. Ook voor jonge kinderen is het zeer geschikt.

Brainspotting pas ik toe in de behandeling van:

  • Trauma
  • Angst
  • Depressie
  • PTSS
  • Faalangst
  • Prestatieangst
  • Rijangst
  • Chronische vermoeiend
  • Herstel van narcistisch
  • Zelfvertrouwen
  • Vergroten van creativiteit en prestaties

Faalangst

Ons leven is vele malen drukker geworden dan 50 jaar geleden. Social Media maakt dat we bijna 24 uur 7 dagen per week aan staan en bij moeten blijven om niets te missen. Dit en het feit dat op Social Media vooral prestaties gedeeld worden maakt dat we onbewust steeds meer prestatiedruk voelen om geen buitenbeentje te worden.

De huidige maatschappij triggert de angst om er niet bij te horen bij veel mensen en dit kan resulteren in faalangst. De lat lijkt zo hoog te liggen dat je niet gelooft dat jij de verlangde prestatie kan leveren. Hulp vragen voelt voor faalangstige mensen ook vaak als mislukken waardoor je jezelf nog meer druk op legt en isoleert. Immers als je vertelt dat je iets moeilijk of zelfs eng vindt dan kan je al opvallen en dat wil je juist voorkomen.

In faalangst begeleiding ga ik met jou op zoek naar de bron van jouw faalangst. Samen onderzoeken we wat jou tegenhoudt om hulp te vragen en jouw faalangst te delen met belangrijke mensen om jou heen. De volgende is het leren vertrouwen in belangrijke mensen om je heen en hun hulp en steun accepteren waardoor je je minder alleen voelt. De angst om alleen te staan wordt hierdoor al verlicht en van daaruit werken we aan het verder onder controle krijgen van jouw faalangst. Hierbij kunnen we gebruik maken van Brainspotting en opdrachten waarin je beter leert om te ontspannen om stress en spanning in jouw lichaam te verminderen.

Naast mijn praktijk als psychosociaal therapeut ben ik ook rijinstructeur en begeleid ik ook faalangst problemen tijdens de rijles in de praktijk.

Relatietherapie

Relatietherapie is niet alleen voor stellen in een crisis situatie maar juist ook heel fijn als moment om onder begeleiding weer opnieuw op elkaar af te stemmen. Je kent het vast wel dat er kleine alledaagse dingetjes zijn waar je je in jouw partner aan kan irriteren maar die te klein en onbenullig lijken om bespreekbaar te maken. Je voelt je al snel een zeur en besluit dat het niet nodig is om hierover te beginnen. Ongemerkt schuift de grens steeds iets verder op en wordt het moeilijker om wel ergens over te beginnen te praten. Dit kan resulteren in grotere problemen en scheefgroei in de relatie.

Relatie onderhoud is een prettige manier om samen jullie relatie te bekijken en opnieuw op elkaar af te stemmen. Ik begeleid jullie graag naar een gevoel van meer verbinding met elkaar.

Is er sprake van een crisis zoals vreemdgaan of verslaving dan help ik jullie ook graag om opnieuw de relatie te onderzoeken en nieuw vertrouwen op te bouwen naast wederzijdse erkenning voor de gevoelens van beide partners.

Gezinstherapie

Gezinstherapie

Hulp voor het hele gezin. Er zijn patronen ontstaan binnen het gezin waardoor onvrede ontstaan is. Kinderen kunnen hierop reageren door probleemgedrag te laten zien. Dit gedrag is niet het probleem zelf maar een symptoom van het onderliggende patroon wat niet fijn werkt. Ik help jullie graag om uit te vinden wat er niet lekker loopt en wat daaraan te veranderen is. Dit zal ik altijd vanuit een zorgzame en neutrale positie doen zonder dat er het gevoel ontstaat dat ik partijdig wordt om iedereen zich prettig te laten voelen want je stelt je kwetsbaar op en dat kan voor de ene persoon lastiger zijn dan voor de ander waardoor de drempel naar hulpverlening soms erg hoog lijkt. Ik ga zorgvuldig met jullie gevoelens en eventuele tegenzin van gezinsleden om.

Samengestelde gezinnen

Kinderen opvoeden is een taak die veel verantwoordelijkheden en gevoelens met zich meebrengt. Nog moeilijker kan het worden als jullie een samengesteld gezin vormen. Twee verschillende gezinnen met heel verschillende achtergronden worden gefuseerd tot één gezin. Dit is een moeilijk en emotioneel proces wat niet van de één op de andere dag soepel loopt en waarin het belangrijk is dat ieder gezinslid ruimte krijgt en voelt voor zijn deel en zijn emoties. Jullie als ouders zijn daarnaast ook elkaars partners en willen ook graag een fijne partnerrelatie wat bijna onmogelijk lijkt te zijn door alle strubbelingen binnen het samengestelde gezin.

Ik begeleid jullie in het proces en alle bijkomende emoties als partners en als gezin. Jullie zijn bij mij welkom om samen te komen en aan de relatie te werken. Als jullie relatie goed is en stevig staat dan kunnen jullie ook stevigheid bieden aan de andere leden van het samengestelde gezin. Ik help jullie om een nieuw kader te vormen voor het nieuwe gezin. Ook jullie kinderen zijn welkom om mee te komen met jullie zodat iedereen mee kan denken over de grenzen van het kader en ruimte te geven voor zijn of haar emoties en behoeften binnen het gezin.